Codrin Andronic

"stop existing and start living" – M. Jackson

Cum sa reciclezi uleiul intr-un mod creativ

on 2009/06/21

De ceva vreme am inceput sa pastrez uleiul folosit, fie ca e vorba de cel folosit la gatit,  fie ca e vorba de cel din conservele de peste sau din diverse alte surse. De ce fac lucrul acesta? Deoarece un litru de ulei de bucatarie poate polua 1.000.000 de litri de apa. Si cum apa e cea mai pretioasa resursa de pe Pamant, fara de care viata nu ar putea exista, e bine sa ne gandim de doua ori atunci cand aruncam uleiul din cratita.

Dupa o perioada am reusit sa strang o cantitate suficienta de ulei incat sa imi pun intrebarea “cum as putea sa il reciclez?”. Cel mai simplu mod e sa nu il reciclam si sa aruncam la gunoi bidonul in care am strans uleiul, lucru mult mai ecologic decat a-l arunca direct in canalizare. Dar ar putea fi utilizat in moduri mult mai eficiente. Uleiul folosit poate fi utilizat foarte bine ca biocombustibil pentru motoarele Diesel mai vechi. Dar daca nu il puteti folosi astfel, mai sunt si alte modalitati. Eu am decis sa confectionez lumanarele care sa foloseasca uleiul drept combustibil.

Lumanarea intr-un pahar e cel mai simplu de confectionat. Aveti nevoie de:

 • paharel (am incercat sa reutilizez ceva de care nu mai aveam nevoie. Am gasit niste paharele rosii, de plastic, care proveneau de la lumanari care se pun la morminte sau se merge la slujba de Inviere pentru a lua Lumina)
 • fitil (poate fi confectionat din hartie igienica, vata sau mai simplu un fir de sfoara de bumbac. Eu am folosit sfoara de bumbac groasa de aproximativ 2-3 milimetri)
 • suport plutitor pentru fitil (acest suport va pluti deasupra uleiului si va reprezenta suportul pentru fitil. Eu l-am confectionat din betisoare de chibrit folosite pe care le-am lipit unul langa altul. Am pus deasemeni niste distantiere de o parte si de alta astfel incat flacara sa nu se apropie prea mult de peretele de plastic al paharului. Am lasat o gaura in centru prin care sa iasa fitilul. In centrul suportului din bete de chibrit am lasat o gaura pentru fitil. Deasupra gaurii am pus o tablita – ramasa de la lumanarea din ceara din interiorul paharului – astfel incat sa nu arda suportul de lemn de la flacara. La final am introdus fitilul prin centrul suportului)
 • ulei (pe care l-am luat din bidonul in care il colectez si l-am strecurat. Am adaugat si putina sare de masa – am auzit ca ar ajuta la o ardere mai curata)

Sunt foarte multumit de rezultate. Lumanarea are un aspect foare placut cand arde, nu scoate fum, si dureaza foarte mult timp.

IMG_8133

IMG_8140

IMG_8129

Aveti grija de mediu, reutilizati!

Advertisements

2 responses to “Cum sa reciclezi uleiul intr-un mod creativ

 1. Adi says:

  1. Ce se intampla daca ia foc uleiul din pahar?
  2. Ce se intampla daca se rastoarna paharul iar uleiul (care nu o sa mai fie in pahar) ia foc?

  E posibil?

  • ACD says:

   Adi, nu am incercat, deci nu iti pot da un raspuns avizat. Insa banuiesc ca uleiul nu va lua foc, iar daca se va rasturna, singura problema ar fi mizeria :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: